(τελευταία ανάρτηση στο ιστολόγιο «ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ και ΕΠΙΚΟΛΛΗΣΗ: διυλίζοντας εικόνες λέξεων και καταπίνοντας την πολυσημία των χρωμάτων τους»:Εσύ σε ποια πλευρά είσαι: η ουδετερότητα μια πολυτέλεια και όσοι δεν παίρνουν θέση, οι πραγματικά ηττημένοι
[διπλό ΚΛΙΚ στην εικόνα για υπερσύνδεση με ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ και ΕΠΙΚΟΛΛΗΣΗ]
(λεζάντα): Το τραγούδι είναι μελωδικό αλλά σκληρό. Ο μύθος λέει πως έχει γραφτεί σε ένα πρόχειρο ημερολόγιο τοίχου στην ανάκατη κουζίνα ενός σπιτιού στο Κεντάκι, το 1931. Το έγραψε η Φλόρενς Ρις, σύζυγος του συνδικαλιστή Σαμ Ρις λίγο μετά την είσοδο του σερίφη της περιοχής στο σπίτι της. Ο ανθρακωρύχος σύζυγός της και οργανωτής μιας μεγάλης απεργίας είχε διαφύγει τη σύλληψη, αλλά ήταν σαφές ότι δεν υπήρχαν ασφαλείς ουδετερότητες στην όλη κατάσταση. Ο ρυθμός βασιζόταν σε ένα παλιό γκόσπελ τραγούδι και οι στίχοι ήταν απλοί: «Σε ποια πλευρά είσαι;» επαναλαμβάνει διαρκώς, παρεμβάλλοντας την αλήθεια ότι δεν υπάρχουν ουδέτεροι στην κομητεία Χάρλιν, την περιοχή της μεγάλη απεργίας. «Θα είσαι με τους εργάτες ή θα είσαι ένας προδότης;» ρωτάει λίγο μετά, με μια ύπουλα τρυφερή φωνή απ’ αυτές που οι γυναίκες χρησιμοποιούν όταν τα πράγματα ζορίζουν πραγματικά. Και τελειώνει απλά, αλλά σχεδόν επιθετικά: «Σε ποια πλευρά είσαι, Ε;»
Η Ιστορία δεν γράφεται από τους ουδέτερους. Είτε οι νικητές (απευθείας) είτε οι ηττημένοι (στη συνέχεια, όταν ανασυντεθούν ιδεολογικά) γράφουν τις εκδοχές τους.Οι ουδέτεροι, όμως, βασανίζονται περισσότερο από την αναλυτική τους ικανότητα. Δεν ανήκουν πουθενά, πιστεύουν ότι οι κοινωνίες διαμορφώνονται και δεν δημιουργούνται από την πόλωση, αλλά θεωρούνται ηττημένοι και συνομολογημένοι, ανεξαρτήτως έκβασης. Είναι αυτοί που χάνουν από την έλλειψη λογικής.
Υπήρξε μια εποχή όπου η μετριοπάθεια ήταν ο κανόνας. Τα χρήματα ήταν περισσότερα, οι συνθήκες λιγότερο επείγουσες, η πολιτική λιγότερο λούμπεν. Ήταν μια άλλη εποχή, μια άλλη Ελλάδα. Όλα αυτά μοιάζουν να έχουν εξαφανιστεί καθώς βυθιζόμαστε στην κρίση σαν ένα καράβι με περισσότερους επιβάτες απ’ ότι σωστικές λέμβους, που παλεύουν για το ποιος θα μπει σε ποια. Μόνο μια μεγάλη τρύπα και κάποιοι τρόποι για να διορθωθεί η ζημιά. Απλώς εμείς καθόμαστε επάνω από την τρύπα και βλέπουμε κάποιους άλλους να μαλώνουν για την πλευρά από την οποία θα διορθωθεί, καθώς το νερό ξεχειλίζει. Καλωσήλθατε στην Ελλάδα του 2013. Και περαστικά.
……………………………………….